11 mája 2014

Fazuľové brownies bez múky

Dlho som premýšľala, akým receptom začnem svoj blog. Okej, možno to nebolo až tak dlho. Popravde, potom, čo som strávila asi 3 hodiny svojo života nastavovaním tejto stránky, chcela som konečne vidieť, ako bude vyzerať finálny produkt, t.j. post/príspevok.

Začnem preto koláčikom, ktorý som len nedávno robila, a nakoľko som ho zverejnila aj na stránke "varechy", mám k dispozícii fotečky. Nuž a keďže je to jednak recept zdravý (ok, záleží na tom, akú "filozofiu" zdravého životného štýlu vyznávate) a zároveň veľmi chutný (moja spolubývajúca si napr. myslela, že zdravé na tom koláči je len to, že sú v ňom orechy (ktoré v ňom paradoxne nie sú :))), tak som si povedala: "Prečo nie, fazuľové brownies!"

Áno, počujete dobre - fazuľové. Ak je toto Váš prvý kontakt s takým nezmyslom, ako je fazuľa v koláči, neľakajte sa a skúste mu dať šancu, je vážne skvelý (ak máte radi čokoládu a kakao - a kto nemá?).

Dosť bolo obkecu, ideme na to.






Budete potrebovať:

- 250 g čiernej fazuľe (ja som použila červenú)
- 20 g (holandského) kakaa
- 40 g jemných ovsených vločiek
- 1/2 ČL soli
- 100 g agávového/javorového sirupu či medu (ak použijete alternatívu s medom, tak už to nebude vegan- friendly :))
- 1 ČL stévie (ak by nebola, pridáme ešte 20 g sladidla vyššie)
- 55 g oleja (ja som použila kokosový)
- 2 ČL vanilkovej arómy, prípadne esencie
- 1 ČL prášku do pečiva (PDP)
- 100 - 150 g nasekanej čokolády (nemusí byť ALE...)
- voda  a sóda bikarbóna (vysvetlím nižšie :))
Suroviny sú na plech o veľkosti 20x20 cm.

Recipe in English

Inšpirácia pochádza z tejto stránky: http://chocolatecoveredkatie.com/2012/09/06/no-flour-black-bean-brownies/

POSTUP:

1. Najprv zistíme, či máme konzervu (červenej) fazule. Ja som nemala a teda som pekne krásne vytiahla fazuľu suchú a nechala ju 8 hodín namáčať, a to tak, že som ju zaliala takmer vriacou vodou, tak aby voda siahala cca 1 cm nad povrch fazule. Do tejto zmesi som následne dala 1 ČL sódy bikarbóny. Vodu som menila 3krát.

TIP: Zo 100 g sušenej fazule (ak nemáte konzervu), by ste namáčaním mali získať cca 250 g fazule potrebnej na tento recept.

Možno ste aj vy čítali niečo o tom, že strukoviny je potrebné pred ich konzumáciou "aktivovať" (zbavíme sa tým údajne "antinutrientov", ako aj nepríjemných vedľajších účinkov fazule), a to tak, že ju budeme namáčať 24-48 hodín s pridaním niečoho kyslého (citrón, jablčný ocot), iní zas uvádzajú, že je potrebné pridať sódu bikarbónu. Anyway.. pre nedostatok času som ja fazuľu namáčala len 8 hodín.

Nakoľko som fazuľu vždy preliala riadne horúcou vodou, bola už viac-menej mäkká a rozpučiteľná. Ak by tá vaša nebola, nechajte ju uvariť.

2. Následne fazuľu kuchynským robotom rozmixovala na hladkú kašu, do ktorej som následne vmixovala všetky ostatné ingrediencie okrem PDP a čokoládových kúskov.

3. Klasicky na konci vmixujeme PDP.

4. A nakoniec pridáme čokoládové kúsky (teda, to, čo z nich zostalo).








5. Celú zmes vylejeme do formy na pečenie a necháme piecť 15-18 min. na 180 stupňoch.

Aj tieto brownies sú, rovnako ako tie "normálne" vo vnútri akoby nedopečené, viď. obrázky nižšie. Ako som už spomínala, nedajte sa pomýliť a odradiť tým, že v tých brownies sa používa fazuľa, či preto, že sú označené ako "vegan". Chuťovo im to vôbec neubližuje.

Nižšie ešte niekoľko pokusov o schopnú foto :)





2 komentáre:

  1. Ahoj, včera som skúšala upiecť brownie a je strašne sypký. Chťovo výborný, ale dosť sa sype...aj moje cesto vyzeralo inak, ako tvoje na obrázku :( Je to foto po priddaní všetkých ingrediencií ?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj, ďakujem za "feedback". Áno, to foto je po pridaní všetkých ingrediencií. Nemáš možno príliš silnú rúru a cesto sa veľmi vysušilo? V každom prípade chcem tento koláč piecť v blízkej budúcnosti, ak dám vedieť. Ale som rada, že chuťovo vyšiel.

    OdpovedaťOdstrániť