14 júna 2014

Čokoládovo-banánové muffiny od Nigelly


Muffiny... dlho, predlho som bola zásadne proti tomuto "americkému" výmyslu. Veď what's the point? V zásade sa jedná o koláč, ktorý je však namáhavejší na prípravu, lebo sa človek musí kašlať s pracným rozdeľovaním cesta. Treba povedať, že aj keď si v podstate stále myslím to isté, muffiny ma niečím dostali (a hlavne technika prípravy cesta sa líši od techniky prípravy "našich" koláčov). Až natoľko, že mám zásoby košíčkov na muffiny približne na 30 rokov... Well... 

Všetky anglické a US stránky, na ktorých som čítala recepty v zásade uvádzajú rovnaký postup na prípravu muffinov: zmiešame si "mokré" ingrediencie zvlášť, zvlášť si zmiešame "suché" ingrediencie. Potom tieto dve zmesi JEMNE premiešame.. ŽIADNE mixovanie (akonáhle vidím, že dotyčná slovenská/česká pekárka čosi mixuje, viem, že zjavne si toho veľa o muffinoch neprečítala). Cesto by sa malo miešať, len dokiaľ sa ingrediencie ako tak nespoja (keď zdvihnete varešku z cesta, cesto by nemalo "tiecť", skôr by mali padať kusy cesta)... Prílišné premiešavanie spôsobí tvorbu gluténu vo veľkom množstve, čo povedie k tomu, že muffiny nebudú vláčne, ale skôr tvrdšie a suché, a taktiež sa tak pekne nezdvihnú.  Čiže toľko k technike. 

Asi prvé muffiny, ktoré som kedy upiekla, boli od Nigelly Lawson a recept na ne nájdete nižšie. 


Obsahujú v sebe banán, čo zabezpečí, že muffiny sú dlhšie vláčnejšie (zbožňujem pečenie s banánmi, a to som už tuším aj spomínala.

UPDATE: Ďalší recept na čokoládové muffiny opäť od Nigelly nájdete tu, ALE mne najviac chutia čokoládové muffiny od famózneho Davida Lebotviza tu.
. . .
Budeme potrebovať:

3 veľmi zrelé banány
125 ml rastlinného oleja (1/2 šálky)
2 vajcia
100 g svetlého hnedého cukru (1/2 šálky) - ja som použila trstinový
225 g hladkej múky (1 1/2 šálky) - ja som použila zmes hladkej a polohrubej múky pomer 1:1
45 g kakaa (3 PL lyžice)
1 ČL sódy bikarbóny

Recipe in English

POSTUP:

1. Pripravíme si všetky suroviny vopred, čím dosiahneme, že budú mať rovnakú izbovú teplotu (vajcia vybrať min 1 hodinu pred pečením). Pred samotnou prípravou cesta zapneme rúru na 200 °C.

2. Z banánov si spravíme pyré, pridáme k nim vajcia, cukor a olej (v tejto časti pokojne miešajte mixérom, ak si chcete šetriť ruku; mňa osobne veľmi baví cesto si miešať ručne - myslím, že to je asi jeden z dôvodov, prečo som nakoniec muffinom prepadla :)) 

3. Do druhej misky pridáme/preosejeme múku, kakao a sódu bikarbónu.

4. Obe hmoty jemne zmiešame.. len aby sa spojili ingrediencie (NEMIXOVAŤ mixérom). Cesto nemá byť jemné, či bez akýchkoľvek hrudiek. Pri zdvihnutí varešky, by malo odpadávať, nie sa "liať". Cesto bude veľmi husté a dokonca si budete istú chvíľu myslieť, že sa vám ani nepodarí zapracovať všetky suchú ingrediencie, ale nebojte sa - všetko nakoniec dobre dopadne :)

Tip: Kto ich chcete mať extra čokoládové, pridajte na konci do cesta aj nalámanú čokoládu.

5. Cesto rozdelíme do 12 košíčkov (ktorými sme vyložili plech na muffiny) a necháme piecť na 200 °C 15 až 20 minút.



6. Po dopečení ich necháme približne 5 minút chladnúť vo forme na muffiny, následne ich vyberieme a chladíme na mriežke.







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára