18 júna 2014

Hrnčeková bublanina s posýpkou - skvelý recept na bublaninu - give it a try


Pamätáte sa ešte na svoje pekárenské začiatky? U mňa siahajú približne do mojich 14-15 rokov. Síce by som za to ruku do ohňa nedala, ale myslím, že prvý koláč, ktorý som kedy upiekla, bol koláč "perníkového" typu s kopou jabĺk... Poznáte to - "všetko zmiešaj a vylej na plech" typ koláča. Tieto koláče sú absolútne jednoduché na prípravu, ale výsledný koláč, čo si budeme hovoriť, nie je vždy ideálny. Cesto je buď suché, alebo málo sladké, alebo je celý koláč nudný, nemastný-neslaný (hoci v zásade mastnosť ani slanosť nie je pri pečení koláčov naším cieľom :D)

OK, dlhý obkec. Pointa - praaavdepodobne druhým koláčom, ktorý som začala piecť, je bublanina - tiež typu "všetko zmiešaj a vylej na plech" koláč... Predtým, ako som dostala tento recept, nemala som rada bublaniny (tie, ktoré som predtým a aj potom (u iných) vyskúšala, boli vždy príliš suché a bez chuti - viď vysvetlenie vyššie), ale cesto v tomto koláčiku, je absolútne famózne - jemné a vláčne, vlhké a tak akurát sladké, jemnulinko vanilkové. A celý koláčik je posypaný chrumkovou sladulinkou mrveničkou - jedna báseň. Nepreháňam, skutočne, najlepší recept na bublaninu. Pečiem podľa tohto receptu už asi 15 rokov a nikdy ma nesklamal.

A ďalšia pridaná hodnota - recept je minimálne náročný na suroviny a prácnosť prípravy.




Budeme potrebovať:
1 hrnček kryštálového cukru
2 vajíčka
1 hrnček mlieka
1/2 hrnčeka oleja
1 ČL vanilkovej arómy/1 vanilkový cukor
2 hrnčeky polohrubej múky
1 bal. prášku do pečiva (PDP)

ovocie na obloženie

Posýpka/mrvenička:

3 PL hrubej múky
3 PL kryštálového cukru
3 PL zmäknutého masla
trošilinku škorice pre zaujímavý twist (napr. keď robíte bublaninu s jablkami (nemusí byť))

Suroviny sú na jeden veľký plech (30x40 cm).

Recipe in English

POSTUP (jednoduchosť sama...):

1. Zapneme rúru na 180°C, pripravíme plech (klasika). Zmiešame suroviny na posýpku. Ja ju robím rukami - len suroviny mrvím medzi prstami.

2. Zmiešame vajcia, cukor, olej, mlieko, múku (ak dáme naraz všetky mokré suroviny, nechcem vidieť ten bordel v kuchyni pri mixovaní - čiže odporúčam striedať pridávanie tekutých a mokrých surovín), nakoniec pridáme PDP.

3. Cesto vylejeme na plech, obložíme ovocím podľa chuti (či už čerstvé, či kompótové - čerešne/višne predom vykôstkovať) a posypeme mrveničkou.

4. Dáme piecť na cca 40 min na 180°C. Necháme vychladnúť, okoštujeme a recept buď dáme medzi záložky, alebo vytlačíme a priložíme k receptom po babičke, lebo je fakt až taký skvelý.. Po všetkých tých cheesecakoch a lime pieoch, a makroniek, je fajn, vrátiť sa ku klasickým koláčom slovenskej kuchyne :)


Hrnčeková bublanina s čerešňami... Yummy



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára