02 marca 2015

Čokoládové muffiny 2 (a la David Lebovitz)




Ach jo, nikdy som si nemyslela, že to poviem, ale..... našla som recept na čokoládové muffiny, ktoré mi chutia viac ako tieto od Nigelly... ale možno vám budú viac chutiť tie od Nigelly, treba vyskšať obe :) Tento recept je od môjho obľúbeného Davida Lebovitza a oproti Nigelliným mi prídu jemnejšie, šťavnatejšie a sladšie. Ale vravím, koľko ľudí toľko chutí.


Budeme potrebovať:

- 200 g čokolády (ja som použila 50%) - odporúčam čokoládu, ktorá Vám chutí len tak bez všetkého
- 125 ml (1/2 šálky) jogurtu
- 125 ml (1/2 šálky) oleja
- 200 cukru (1 šálka) cukru
- 180 g (1 1/4 šálky) hladkej múky, resp. mix 1:1 s polohrubou
- 3 vajcia
- 1 1/2 čl prášku do pečiva (PDP)
- 1/2 čl soli
-1 vanilkový cukor/lyžička vanilkového extraktu
- 1/2 mandľového extraktu
- kto chce, pridá 100 g čokoládových kúskov

Z týchto surovín vám vyjde 12 muffinov.


***

POSTUP:


1. Pripravíme si všetky suroviny vopred, čím dosiahneme, že budú mať rovnakú izbovú teplotu (vajcia vybrať min 1 hodinu pred pečením). Predhrejeme rúru na 210°C, nájdeme plech na muffiny (kto chce, vyloží si ho košíčkami).

2. V miske položenej nad hrncom s vriacou vodou roztopíme čokoládu s polovicou oleja. Zmiešame vajíčka, cukor, jogurt, zvyšok oleja, vanilkový a mandľový extrakt. Keď čokoláda s olejom trochu vychladne, v niekoľkých častiach ju vmiešame do ostatných tekutých surovín.

3. V druhej miske zmiešame múku, soľ, kúsky čokolády (kto ich používa) a PDP.

4. Obe hmoty varechou jemne zmiešame... NEMIEŠAŤ príliš, len aby sa spojili ingrediencie (NEMIXOVAŤ mixérom). Cesto nemá byť jemné, či bez akýchkoľvek hrudiek. Pri zdvihnutí varešky, by malo odpadávať, nie sa "liať".

5. Hmotu rozdeľte do 12 košíčkov (cca do 2/3 košíčka), pečte 5 minút na 210°C, potom znížte teplotu na 180°C a pečte ďalších 20 - 15 minút - týmto hrajkaním s teplotou dosiahnete, že Vám muffiny na začiatku pekne vyskočia. Necháme cca 5 minút chladnúť vo forme na muffiny, potom vyberieme a necháme chladnúť na mriežke.


***




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára