31 augusta 2015

Obrátený slivkový koláč


Leto sa pomaly končí, (hoc pozerajúc na teplomer by ste to rozhodne nepovedali) a poďme preto využiť ešte posledné zvyško toho, čo nám záhrada dala.

Čo takto skvelý slivkový koláč na spôsob tarte tatin?

Budeme potrebovať:
Cesto:
- 100 g polohrubej múky,
- 100 g masla,
- 100 g cukru,
- 1 čl vanilkovej esencie
- 1/2 čl škorice
- 1 čl prášku do pečiva
- 2 vajcia
- 2 PL mlieka

Ovocná vrstva:
- 400 g umytých a rozpoltených sliviek
- 30 g trstinového cukru
- 30 g masla
- 2 PL slivkového lekváru

Odporúčam použiť max 25 cm formu, ja som použila obrovskú formu a cesto bolo príliš tenké.
POSTUP:

1. Predhreme rúru na 180°C. Z papiera na pečenie vystrihneme kruh trošilinku väčší ako je forma a formu ním vystelieme. Papier a boky formy potrieme maslom. 

2. Džemová zmes: Zmäknuté maslo rozmiešame s cukrom a lekvárom. Vrstvou potrieme papier vo forme, nejdeme až úplne po okraj (tým som sa snažila zabrániť tomu, aby mi táto zmes následne pri pečení nevytiekla pod papier). Na rozotretú hmotu do kruha a narezanou stranou smerom dole poukradáme slivky.

3. Zmiešame múku, prášok do pečiva a škoricu. V inej miske mixérom cca 3 min. miešame zmäknuté maslo s cukrom, následne po jednom zamiešame vajíčka a potom vanilkovú esenciu. Pridáme 1 PL múčnej zmesy, potom prídáme mlieko a nakoniec zvyšok múčnej zmesy. Cesto vylejeme na slivky. Cesto nie je veľmi riedke a následne ho bude treba zarovnať.


TIP: Pri liatí zmesy odporúčam začať okrajom, t.j. snažiť sa uzatvoriť priestor, cez ktorý by mohla "džemová hmota" vytekať pod papier na pečenie.


4. Pečieme v rúre 30 až 40 min.  - v závislosti od toho, akú veľkú fromu ste použili a teda, aké máte hrubé cesto.

Upečený koláč v západe slnka... hm... romantika. 


5. Vyberieme z rúry, necháme 5 minút chladnúť, potom nožom prejdeme po okraji formy a opatrne vyklopíme a stiahneme papier na pečenie.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára