21 marca 2015

Kokosovo-karamelová bábovka #BundtBakers


Pripojila som sa k ďalšej skupine, ktorá sa venuje pečenie - BundtBakers - alebo v slovenčine: Pekári báboviek. Viem, znie to hrozne. Tak teda títo pekári si na každý mesiac určia nejakú tému, na ktorú pečú. Tento mesiac bola téma: Girl Scout Cookies. Hm??? A to je čo? OK, spomeňte si na Priateľov, keď sa tá malá dievčina predávaním sušienok snažila vyhrať výlet do vesmírneho centra, no Chandler a Joeyi jej prišli do cesty? OK, tak to je toto. Tieto sušienky majú rôzne príchute a našou úlohou bolo, buď sušienky použiť pri pečení (haha, na Slovensku toto zohnať?), ale skúsiť napodobniť ich chuť v bábovke. Logicky som si vybrala druhú možnosť. Najviac zo všetkých príchutí ma zaujala kombincie karamel a kokos... a jeez, verte mi, fakt táto bábovka stojí za to!

 Pôvodný recept vyžaduje suroviny, ktoré u nás nie sú dostupné, a ak sú tak za horibilné ceny, čiže som trošilinku improvizovala.



Budeme potrebovať:

Pre svetlú hmotu:

113 g zmäknutého masla
130 g hnedého cukru
135 g namáčaných prevarených sušených hrozienok/datlí (spomínaná improvizácia)
2 vajcia
98 g hladkej/polohrubej múky (prípadne kombinácia 1:1)
¾ čl prášku do pečiva (PDP)
½ čl sódy bikarbóny
¼ čl soli
125 ml (½ šálky) plnotučného mlieka či smotany na varenie

Pre čokoládovú hmotu:

261 g cukru
60 ml (¼ šálky) oleja
1 vajce
1 čl instantnej kávy (tip: toto je na zvýraznenie čokoládovej chuti)
125 ml (½ šálky) plnotučného mlieka či smotany na varenie 
125 g hladkej/polohrubej múky (prípadne kombinácia 1:1)
60 g kakao
¾ čl PDP
½ čl sódy bikarbóny
¼ čl soli
125 ml (½ šálky) of  boiling watervriacej vody

Na polevu:

1 plechovka Salka (pre uľahčenie práce karamelového)
130 g cukru
2 PL vanilkovej esencie
226 g zmäknutého masla
½ čl soli
1 šálka "upečeného" kokosu

Na posypanie/ozdobu:
1 šálka "upečeného" kokosu
50 g roztopenej čokolády (odporúčam ju rozmiešať s niečím tekutým (voda, mlieko, rum, olej), aby sa pekne liala)
POSTUP:

1. Ak nemáme karamelové Salko, aspoň tri hodiny pred pečením dáme Salko variť. Plechovka by mala byť po celý čas celá zaliata vodou. Salko by malo byť varené aspoň dve hodiny, ale pozor toto je čas, kedy voda skutočne vrie. Po uvarení nechajte Salko vychladnúť. Zapnite rúru na  180°C, vysypte kokos na papier na pečenie a dajte ho do rúry cca na 6 minút. Občas premiešajte, až kým kokos nezhnedne.

2. Celkom nerozumiem tomu, prečo svetlé a tmavé cesto nebolo robené tak, že na dosiahnutie tmavého cesta by sa do polovice cesta pridalo len kakao a troška mlieka, ale tak dobre. Nakoniec to všetko dobre dopadlo :) Aaaale keďže máme dve rôzne cesta, odporúčam ich robiť viac menej naraz, aby potom, keď pridáme PDP a sódu bikarbónu žiadne z ciest dlho nestálo, ale šlo hneď do rúry. Čiže všetky suroviny si nachystáme vopred a tak, aby sme nepoplietli, ktorá suroviny ide do ktorého cesta.

3. Pôvodný recept počíta s 1 šálkou hnedého muscovado cukru. To som na Slovensku okrem M&S nikde nevidela, a aj to len za dosť vysokú cenu. Tak som nechala prevariť a zmäknúť pol šálky hrozienok, tie som dôkladne vysušila, rozmixovala a pridala pol šálky hnedého trstinového cukru. 

4. Spúsob prípravy je pre obe cestá rovnaký: vymixujeme maslo s cukrom a hrozienkami, resp. olej s cukrom. Pridáme vajce/vajcia. 

5. V dvoch miskách si pripravíme sypké suroviny, s tým že do jednej pridáme kakao.

6. Do maslovo/olejovej-cukrovo-vajcovej hmoty po častiach pridávame mlieko a sypké suroviny (nepomiešať: do olejovo... hmoty dávame sypké suroviny s kakaom).

7. Opatrne pridáme vriacu vodu do kakaovej hmoty.

8. Striedajúc nalejeme tmavú a svetlú hmotu do PORIADNE vymazanej a kokosom vysypanej bábovkovej forlmy.



9. Pečieme asi 45-50 minút na 180°C. Ak si nie sme istí, či je už bábovka upečená, zaboríme do jej stredu napr. vidličku a necháme ju tam 10 sekúnd. Ak je po vybraní vidlička čistá, je bábovka hotová. Vyberieme z rúry, necháme cca 8-10 minút chladnúť a opatrne vyklopíme.

10. Zmixujeme maslo (žiadne margaríny!!!) a vychladnuté Salko. Pridáme cukor a soľ a jednu šálku kokosu.

11. Zmes natrieme z každej strany na vychladnutú bábovku. Rukou popritláčame druhú šálku kokosu na polevu.

12. Roztopíme čokoládu s niečím tekutým (mlieko, voda, olej) a ozdobíme ňou bábovku.

V prvom rade som veľmi prekvapená, aké skvelé je samotné cesto. Bábovkové cestá sú zradné. Niekedy sú veľmi suché a ťažko idú dole krkom :) Toto však nie je ten prípad. Nuž a kombinácia karamel a kokos? Och jo, mala som problém nezjesť celú bábovku sama. 

Kto by mal záujem, tu sú ďalšie variácie na tému Girl Scout Cookies:

#BundtBakers is a group of Bundt loving bakers who get together once a month to bake Bundts with a common ingredient or theme.  Follow our Pinterest board right here. Links are also updated each month on the BundtBakers home page.

We take turns hosting each month and choosing the theme/ingredient.

If you are a food blogger and would like to join us, just send Stacy an email with your blog URL to foodlustpeoplelove@gmail.com.




BundtBakers

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára