02 júla 2014

Sušienky s arašidovým maslom a cícerom

Arašidové maslo... moja láska... alebo teda jedna z vecí, pri pomyslení na ktoré sa mi v hlave začne prehrávať tento song – a to ho ani nemám nejak extra rada (myslím ten song). A preto každý, čo len trošku na pohľad schopný recept obsahujúci arašidové maslo, dávam do priečinka „Vyskúšať“. Ako napríklad aj recept na nasledujúce sušienky. Tie navyše obsahujú  ďalšiu moju obľúbenú ingredienciu – cícer. Ja viem, znie to divne – cícer do sušienok? A čo príde nabudúce? Fazuľa do brownies? Ale vážne, recept je natoľko jednoduchý, že ak aj máte o ňom akékoľvek pochybnosti, nič nestratíte, ak ho vyskúšate. Treťou a poslednou ingredienciou je med/agávový/javorový sirup... A to je všetko. Teda nie všetko – ešte konštatovanie, že vážne chutia veľmi dobre! UPDATE: Ako som len mohla zabudnúť – čokoláda!!! Aj tá sem patrí.



...

Budeme potrebovať (recept je na cca 10 sušienok – kto chce viac, zdvoj/troj/štvornásobí ingrediencie):

160 g (mäkkého) cíceru (cca 80 g sušeného cíceru)
100 g arašidového masla
2 PL medu/agávového/javorového sirupu (kto to chce mať vegan).
cca 30 g nasekanej čokolády


POSTUP:

1. Pripravíme si cícer – buď otvoríme plechovku (ľahšia možnosť), alebo (pre puristov) ideálne 24 hod. pred pečením začneme sušený cícer namáčať vo vode s kvapkou citróna, vodu cca 3krát vymeníme.. Ak je cícer stále tvrdý, uvaríme ho do zmäknutia. Dôkladne vysušíme.

2. Predhrejeme si rúru na 160°C/. Na plech dáme papier na pečenie. Nasekáme čokoládu.

3. Sekáčikom/vo foodprocesore rozmixujeme cícer až na prach na jemnú hmotu. Následne do nej pridáme arašidové maslo/agávový/javorový sirup. A opäť spracujeme foodprocesorom (ideálne je hmotu rozdeliť na polovicu a tak spracovávať). V nádobke môže (a asi aj bude) „cesto“ vyzerať ako nespojená prášková hmota. Zdanie klame. Pridajte nasekanú čokoládu a rukami cesto spracujte. Tu sa vám už pekne spojí a zistíte, že je mierne mastné a pekne sa odlepuje od rúk. Vypracujeme guličky, tie dáme na plech a jemne ich lyžičkou/vidličkou roztlačíme do placiek.

4. Pečieme 20 min. na 160°C. Pre istotu sušienky kontrolujeme. Po dopečení ich odporúčam ešte cca 5 min. nechať vo vypnutej chladnúcej rúre (pre extra chrumkavosť). Chladíme na mriežke.


...


Sušienky chutia (prekvapujúco) veľmi arašidovo. Pripomínajú mi niečo z detstva, ale ani za svet si neviem spomenúť čo. A sú vážne veľmi chutné...


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára