Jednoduchý (recept), rýchly (spôsob prípravy), chutný (výsledok), variabilný (recept aj výsledok)... to sú prvé slová, ktoré mi napadli, keď som začala rozmýšľať, ako popísať tento svoj výtvor. Teda aby nedošlo k nedorozumeniu – toto nie je môj recept – je skôr spojením asi 3 receptov na „základný“ recept na muffiny, ktoré sa od seba líšili skutočne len minimálne.. a teda toto je zjavne môj „kamienok v studnici základných receptov“ :)
Recept je v podstate hrnčekový, čiže neudávam presné miery, len pre istotu podotýkam, že som pracovala s 250 ml hrnčekom.
Muffiny sú vláčne, pekne „vyskočia“ (ak teda nepremixujete hmotu, ako sa to podarilo mne) a tento recept môžete obmieňať podľa vašej chuti a fantázie.
***
Budeme potrebovať:
- 2 šálky polohrubej múky (ja používam jednu šálku hladkej a jednu polohrubej)
- 1/2 šálky hnedého či kryštálového cukru
- 1 šálku mlieka
- 1 vajce
- 6 PL oleja (rozpusteného masla)
- 3 čl prášku do pečiva (PDP)
- 1/8 čl soli
-1 vanilkový cukor/lyžička vanilkového extraktu
Z týchto surovín vám vyjde 12 muffinov.
***
- kúsky čokolády, ovocie – všetko podľa chuti
***
POSTUP:
1. Pripravíme si všetky suroviny vopred, čím dosiahneme, že budú mať rovnakú izbovú teplotu (vajcia vybrať min 1 hodinu pred pečením). Predhrejeme rúru na 200°C, plech na muffiny (kto chce, vyloží si ho košíčkami).
2. Zmiešame vajíčko, cukor, mlieko, olej/maslo a vanilku.
3. V druhej miske zmiešame múku, soľ a PDP.
4. Obe hmoty jemne zmiešame... NEMIEŠAŤ príliš, len aby sa spojili ingrediencie (NEMIXOVAŤ mixérom). Cesto nemá byť jemné, či bez akýchkoľvek hrudiek. Pri zdvihnutí varešky, by malo odpadávať, nie sa "liať".
5. Hmotu rozdeľte do 12 košíčkov, pečte 5 minút na 200°C, potom znížte teplotu na 180°C a pečte ďalších 12 - 15 minút. Po upečení nechajte chladnúť v muffinovej forme cca 5 minút, potom muffiny povyberajte na mriežku.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára