V poslednej dobe mám nový kuchársky vzor.. alebo možno inšpirácia je lepšie slovo. Je ním veľmi sympatický kuchár a blogger žijúci v Paríži - David Lebovitz - a rozhodne vám odporúčam pozrieť si jeho stránku.
Nuž a keď som zistila, že David Lebovitz má recept na chlebík/bochník, v ktorom som sa použijú prezreté banány (pečenie s takýmito banánmi jednoducho milujem; v prvom rade je cesto dlhšie vláčne a po druhé nepotrebujete použiť až toľko cukru), musela som ho hneď vyskúšať.
Aj napriek tomu, že z fotiek to žiaľ nie je veľmi viditeľné, tento chlebík chutí úžasne a vyzerá efektne. A keď si pozriete zoznam surovín, zistíte, že v tomto prípade rozhodne platí "veľa muziky za málo peňazí". OK, zas sa rozkecávam... Ešte posledné upozornenie, môj chlebík nevyzerá ako chlebík nakoľko som ho robila z väčšej dávky.
Budete potrebovať:Cesto:
210 g múky (ja som požila hladkú a polohrubú v pomere 1:1)
150 g kryštálového cukru
250 g roztlačených riadne prezretých banánov
30 g maslo
120 ml kyslej smotany
1 bielko
1 vajce (alebo 2 menšie vajcia)
1 ČL mletej škorice
1 ČL prášku do pečiva (PDP)
1/2 ČL sódy bikarbóny
1/2 ČL soli
1/2 ČL vanilkového extraktu (môj sa ešte pripravuje, tak som použila klasicky vanilkovú arómu)
80 - 100 g čokoládových kúskov
Suroviny sú na plech o veľkosti 20x20 cm.
Na polevu/topping:
30 g masla alebo 2 PL vody pre diétnejšiu verziu
60 g hnedého cukru
trocha citrónovej šťavy
3 banány
POSTUP:
1. V prvom rade si pripravíme všetky suroviny. Ide hlavne o to, aby boli všetky približne rovnakej izbovej teploty. Zapneme rúru na 180°C.
2. Oddelíme žĺtka od bielkov, z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
3. Do celého koláča potrebujeme cca 4 väčšie banány. Odporúčam roztlačiť banány na 250 g pyré a zvyšok narezať na približne 1 cm hrubú kolieska. Nasekáme si čokoládu.
4. David Lebovitz pripravoval topping priamo v plechu. Ja som si tým nebola istá, tak som si ho predpripravila na panvici a zmes potom vyliala do formy, ktorú som vyložila papierom na pečenie. Do rozpusteného masla prisypeme cukor. Potrebujeme, aby bol všetok cukor vlhký. Necháme to na panvici približne tak dlho, kým zmes nezačne jemne bublinkovať. V prípade, ak namiesto masla používate vodu, nechajte zmes v panvici nad ohňom cca 45 sekúnd, potom ju z ohňa odstavte. Cukor by sa nemal úplne rozpustiť. Zmes prelejte do pekáča, rovnomerne rozotrite, a do tejto zmesi poukladajte v radoch tesne vedľa seba narezané banány. Tie potom jemne pofŕkajte citrónovou šťavou.
5. Zmiešame všetky sypké surovy - múku, PDP, sódu bikarbónu, škoricu, soľ a cukor.
6. V ďalšej nádobe zmiešame mokré suroviny - žĺtka, banánové pyré, smotanu, mäkké maslo a vanilkový extrakt..
7. V zmesi sypkých surovín urobíme jamku a vlejeme suroviny mokré. Jemne premiešame. Následne pridáme čokoládové kúsky a nakoniec sneh.
8. Cesto vylejeme na predpripravený topping z cukru a banánov. Pečieme na 180°C približne 45 minúť.
9. Po upečení necháme cca 20 min. chladnúť, potom opatrne vyklopíme tak, že topping bude na vrchu.
Chlebík je veľmi hutný a čím dlhšie vám vydrí, tým bude hutnejší a akoby vláčnejší.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára