Čo je to "cake flour"? A čo dočerta je "unsweetened chocolate"? No jo, niekedy je sranda čítať anglické či americké recepty. A nakoľko ma už nebaví si vždy nanovo a nanovo pri každom ďalšom pečení googliť veci, ktoré som si už miliónkrát predtým googlila, účelom tohoto článočku je sumarizovať rôzne info, ku ktorým sa pri čítaní receptov, ich dešifrovaní a následnom pečení dopracujem. V prípade, ak máte tiež nejaké vychytávky, dajte ich do komentárov.
Začíname...
PS: Tento post mám v úmysle updatovať, vždy keď sa dozviem niečo nové. Jednotlivé updaty budú vždy označené "Update 1", "Update 2"... atď.
Cake Flour: použitím tejto múky (vraj) dosiahneme ľahšie koláče. Ako si ju vyrobíme? Bloogerka Joy nám hovorí, že 1 šálka = 16 polievkových lyžíc. A cake flour vyrobíme tak, že z 1 šálky múky odoberieme 2 PL múky, ktoré nahradíme 2 PL kukuričného škrobu a poriadne premiešame. Na "naše" miery to vychádza nasledovne: 1 šálka hladkej múky = cca 150 140 g (tuná si nie som úplne istá - ja som navážila 180 g, experti typu Nigella Lawson alebo David Lebowitz, ktorí (našťastie) udávajú pri svojich receptoch obe mierky, udávajú, že sa jedná o cca 140-150 g múky (žeby to záležalo od typu múky? Ale aj tak je to veľký rozdiel. Ešte sa na to pozriem.), 1 PL múky/kukuričného škrobu = cca 9 g.
TIP: Rôzne druhy múky, príp. múku so škrobom odporúčam premiešavať preosianím cez sitko (ideálne 3-4krát).
TIP: Rôzne druhy múky, príp. múku so škrobom odporúčam premiešavať preosianím cez sitko (ideálne 3-4krát).
Info/preklad zo stránky: http://joythebaker.com/2014/05/baking-101-the-difference-between-baking-flours/
Unsweetened Chocolate: uznávam, že domyslenie si, čo je to nesladená čokoláda, nevyžaduje šedé bunky Hercula Poirota. Čokoláda bez cukru. A tiež nie je potrebné mať Poirotov intelekt na to, aby sme zistili, že u nás také čosi asi nezoženieme.. Čiže ako ju v recepte nahradiť? Vraj takto: 1 uncu (=30 g) "unswetened chocolate" nahradíme 3 PL (= 18 g) kakaa (žiadne sladené čokoládové prášky a pod.) a 1 PL (= 17 g) masla.
Info: http://www.joyofbaking.com/unsweetenedchocolate.html
Self-Raising Flour: opäť nepotrebujeme IQ jadrového vedca na rozlúsknutie záhady self-raising múky. Ide o múku, ktorá už priamo v balení obsahuje prášok do pečiva. Čiže jednoducho pri jej "domácej výrobe" do múky pridáme PDP. OK, ale koľko.. to je tá otázka... Rôzne stránky, rôzne názory. Uvádzam 2 najrozšírenejšie, je na vás, čo si vyberiete:
Alternatíva č. 1 - na 110 g hladkej múky pridáme 1 čl (=3 g) PDP + 1/4 čl soli
Alternatíva č. 2 - na 1 šálku (= 150 g hladkej múky) pridáme 2 čl (= 6 g) PDP. Ak pri pečení používate kakao, jogurt, smotanu, odporúča sa ešte prihodiť 1/2 čl sódy bikarbóny. Na stránke, z ktorej čerpám info o alternatíve č. 2 sa podotýka, že USA verzie do self-raising flour pridávajú aj 1/4 čl soli.
Mne osobne sa skôr pozdáva alternatíva č. 1, najmä preto, že all-purpose flour vraj nie je úplne to isté, ako naša hladká múka (skôr vraj ide o mix našej hladkej a polohrubej múky), a preto často miešam hladkú a polohrubú múku v pomere 1.1. A keď si tak porovnám moje obľúbené "slovenské" recepty, tak mi ten pomer pripomína skôr alternatívu č. 1.
Info: http://www.recepty.cz/clanek/know-how/self-raising-flour-vysvetlete-mi-to-262;
http://www.nigella.com/kitchen-queries/view/Self-Raising-Flour/3056
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára