Včera som "veeeľmi" efektívne strávila takmer pol dňa prezeraním stránok rôznych foodblogerov. V zásade som mala aj tak celý deň voľno až do večernej oslavy menín kamarátky. Ako som si tak prezerala všetky tie skvelé recepty, natrafila som aj na už na pohľad veľmi chutnú bábovku "Comtesa de noir". Recept pochádza od Mirky Slavíkovej a našla som ho na stránke mojej obľúbenej blogerky zo stránky Chezlucie (tá dosť podstatne ovplyvnila aj moju návštevu Paríža, ale o tom až inokedy). A vtedy mi to došlo: "Kurnikšopa, veď kamarátka má meniny, čo keby som jej túto bábovku upiekla?" Fakt, že v poslednej dobe zbožňujem pečenie vo formách (jasne, viem, aj obyčajný obĺžníkový plech je v podstate forma, ale tak chápeme sa:)), ešte umocnil (jj, fakt som práve požila slovo "umocnil") moje rozhodnutie.
V rýchlosti som som si prezrela zoznam surovín, vybrala vajíčka a maslo z chladničky a šprintovala do obchodu pre kyslú smotanu. Po návrate domov som zistila, že som akosi minula všetky mandle, ktoré sú tiež potrebné pre tento recept. Nič to, mala som ešte nejaké arašidy, vlašské orechy a slnečnicové semiačka, tak som mierne improvizovala. Aspoň budú chute rôznorodejšie :) Čiže ja som upiekla skôr takú variáciu (uvádzam presný recept, moje obmeny sú v zátvorkách) :)
Budeme potrebovať:
20 g holandského kakaa
15 g mletej škorice
15 g prášku do pečiva
150 g lupienkových mandlí (použila som zmes arašidov, vlašských orechov a slnečnicových semiačok)
150 g strúhanej horkej čokolády
150 g mäkkého masla (plus trošku na vytretie formy)
100 g práškového cukru
5 vajec
100 ml červeného vína
100 g kyslej smotany
100 g kryštálového cukru
POSTUP:
1. Predpripravíme si suroviny, aby mali všetky rovnakú izbovú teplotu. Ideálne maslom si vytrieme bábovkovú formu a jemne ju vysypeme (ja som použila trošilinku kokosu len na spodok formy). Zapneme si rúru na 170°C.
2. Nasekáme si čokoládu a oriešky. Kto má mandľové lupienky, sekať nemusí. Kto má sekáčich/food processor, ten sa má. Môj je na reklamácii, a tak som pekne sekala nožom a valčekom na cesto som cez dva mikroténové sáčky týrala orechy.
3. Nasekané orechy zmiešame s čokoládou, múkou, kakaom, škoricou a s PDP.
Food processor, my love, where are you? |
4. Vajíčka rozdelíme na žĺtka a bielka (odporúčam pri rozdeľovaní dávať bielka do osobitného pohárika po jednom a až potom ich po jednom vylievať do nádoby, v ktorej budete mixovať sneh; ja som bola "šikovná" a pokazila si žĺtkom dve bielka... nič to, piekla som ďalej). Z bielkov vyšľaháme sneh, do ktorého následne vmixujeme 100 g kryštálového cukru.
5. Žĺtka zmixujeme s práškovým cukrom a maslom... a mixujeme... a mixujeme. Do tejto zmesi následne jemne vmiešame kyslú smotanu a víno. Tu som sa začínala báť. Maslo sa akoby zrazilo a celé to vyzeralo veľmi nejedlo.
Maglajz |
6. Do maglajzu z bodu č. 5 jemnulinko vmiešame sneh s cukrom (tu som sa bála ešte viac - maminka ma učila dávať sneh až na konci).
7. Následne do zmesi jemne zamiešame všetky sypké suroviny. Zmes vlejeme do bábovkovej formy a pečieme 40-45 min. na 170°C. Pre istotu po dopečení urobíme špáratkový test.
Osobné dojmy boli skvelé. Bábovka vyzerala skvelo a chutila ešte lepšie. A čo je podstatné, vôbec nebola suchá, čo niekedy bábovky, žiaľ, majú tendenciu byť. Jediný ospravedlniteľný dôvod, pre ktorý by ste túto bábovku nemali vyskúšať, je alergia na orechy.. alebo lepok... Seriously...
Comtesa De Noir v mojom prevedení |
PS: Mala som aj fotky v reze, ale môj foťáčik si ich buď neuložil, alebo som ich omylom vymazala :(
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára