22 marca 2015

Koláč s marhuľami a so snehom



Ďalší z koláčov môjho mládí, na ktorom som sa učila piecť. Prvým je klasická bublanina s posýpkou a toto bol následný trošku vyšší stupeň, keďže som musela šľahať bielka nad parou... No jo.. ako vravím, vyšší stupeň :)

Tento koláč som piekla minimálne 20krát, čiže rozhodne ide o odskúšaný recept.




Budeme potrebovať:

4 žĺtky
1 celé vajce
200 g polohrubej múky
200 g kryštálového cukru
200 ml oleja
1/2 prášku do pečiva (PDP)
2 PL kakaa
3 PL mlieka (prípadne ak máte problémy s laktózou, zamente mlieko napr. za tuzemák alebo vodu)

Sneh:
4 bielka
120 g práškového cukru
1 PL citrónovej šťavy (kto chce)

1 kompót marhúľ
marhuľový džem

Recipe in English

POSTUP:

1. Zapneme rúru na 180 °C. Pripravíme si suroviny a "vystelieme" plech (cca 24x34 cm) papierom na pečenie. Zmiešame/preosejeme múku s PDP a kakaom.

2. Dopenista  vyšľaháme žĺtka, vajce a cukor. Opatrne pridávame olej a mlieko a nakoniec sypké suroviny. Upozornenie, cesto je DOSŤ tuhé, ale to je dobre. V podstate ho budete musieť na plech rozotrieť.

3. Dáme zapiecť do rúry cca na 30
min na 180°C.

4. Kým sa cesto pečie, nad parou vyšľaháme sneh, do ktorého opatrne pridávame cukor, kým sa cukor nerozpustí. Kto chce, pridá 1 PL citrónovej šťavy. Necháme odkvapkať kompót. V šťave z kompótu rozmiešame 3 kopcovité PL marhuľového džemu.

5. Po vybratí z rúry ešte teplé cesto potrieme džemom a obložíme marhuľovým kompótom. Následne (ozdobne, komu sa chce) nastriekame/natrieme sneh na kompótovú vrstvu a dáme zapiecť na cca 10 min., kým sneh trochu nezhnedne.

Cesto je spočiatku trošku suchšie, ale džem a kompót ho pekne zvláčnia.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára