Cheesecake - povedala by som, že to je niečo ako povinná jazda "modernej" kuchyne, a ako takú som sa ju rozhodla absolvovať v puristickej verzii - t.j. nie s mojím najsamobľúbenejším tvarohom, ale pekne krásne som kupovala cream cheese. Nedokážem posúdiť, ako blízko/ďaleko som bola od origosh chuti cheesecaku, ale mne chutil.. veľmi... veľmi, veľmi....
Nakoľko som sa práve nachádzala v banánovom ošiali, ako inak som si našla recept, ktorý banány obsahoval. A keďže sme mali pred domom čerešňu obsypanú (
Nemohla som odolať |
Budeme potrebovať (pre tortovú formu o priemere 27 cm):
300 g nadrvených sušienok
100 g mäkkého masla
1 PL ovsených vločiek*
1 PL kakaa*
1 PL hnedého cukru*
700 g cream cheese (tradične Philadelphia, príp. iný viac
budget-friendly cream cheese, hľadajte smotanový syr s obsahom tuku cca
33% a obsahom vody cca 55%; všimla som si, že už aj u nás sa objavujú
produkty s názvom cream cheese, ale pre istotu odporúčam pozrieť si
zloženie; Lučinu ľudia neodporúčajú, pretože tá je údajne na báze tvarohu)
4-5 riadne zrelých banánov
6 vajec
60 ml citrónovej šťavy
150 g mäkký svetlý hnedý cukor (ak nemáte, použite hnedý cukor alebo
obyčajný - čo už)
* * *
cca 300 g (ideálne čerstvých) vykôstkovaných čerešní (ak by
ste mali len kompótové, odporúčam ich poriadne odkvapkať)
odopínateľnú tortovú formu s priemerom 27 cm
TIP: Forma o priemere 27 cm sa DOSŤ ťažko balí do
hliníkovej fólie (viď ďalej postup), tak aby bol cheesecake chránený pred vodou
z vodného kúpeľa. Preto ak cheesecaky pečiete práve tak, že ich obaľujete,
odporúčam použiť menšiu formu (napr. s priemerom 23 cm). V tom prípade,
nakoľko sa jedná o skutočne veľa hmoty, ktorá by vám mohla „prekypieť“,
použite (s výnimkou surovín označených hviezdičkou) len 2/3 z uvádzaných množstiev.
POSTUP:
1. Predhrejeme si rúru na 170°C. Vymažeme si tortovú formu. Aj keď ju
vymazávate, odporúčam na dno dať aj papier na pečenie (predídete poškriabaniu
formy pri krájaní).
2. Sušienky rozdrvíme na prach, pridáme cukor, ovsené
vločky, kakao a rozpustené maslo. Všetko spolu zmiešame. Hmota bude
hrudkovitá a nie úplne spojená – nevadí. Presypeme do formy, rukami/dnom
pohára udupkáme a dáme zapiecť na 10 min. Umyjeme a odkôstkujeme čerešne.
3. Roztlačíme banány a pridáme k nim citrónovú
šťavu.
4. V inej miske na najnižších obrátkach jemne
rozmixujeme cream cheese. Pridáme cukor a po jednom pomalinky zašľaháme
vajcia. Nakoniec primiešame banány.
TIP: Mnohí udávajú rôzne rady ako zabrániť, aby vám
cheesecake po upečení a pri chladení nespľasol. Vec sa má tak, že
cheesecake má pri pečení svoj objem zväčšiť len minimálne, čo sa docieli tým,
že doň nezašľaháte veľa vzduchu – preto to jemné šľahanie na najnižších
otáčkach.
5. Hmotu vylejte na predpečený korpus. Jemne formou
niekoľkokrát buchnite – snažíme sa zbaviť vzduchových bublín (ja som ju riadne
obuchávala ešte v mise).
6. Jemne poukladáme čerešne na hmotu. A teraz by sa mal
stať zázrak. Hmota je dosť tekutá. Čiže keď som do nej išla dávať čerešne,
myslela som, že všetky čerešne klesnú na dno – neklesli (asi len cca 20% sa zahralo na
potápačov) a zostali pekne na povrchu.
7. Dáme piecť, pričom máme na výber niekoľko možností: (i)
buď formu obalíme alobalom (ak sa vydáme touto cestou, odporúčam obaľovanie
urobiť v bode č. 1) a dáme do druhého väčšieho plechu, do ktorého
nalejeme vriacu vodu, tak aby siahala cca do polovice tortovej formy, (ii)
alebo tortovú formu dáme do rúry, na
spodok ktorej umiestnime iný plecháč s vriacou vodou, (iii) prípadne použijeme ďalší plech, ktorý ma mriežku, na ktorú umiestnime formu s cheesecakom, a nalejeme do tehto druhého plechu vriacu vodu.
8. Pečieme na 170°C 1 hod a 10 min. Rúru neotvárame a nenakúkame.
Po hodine cheesecake skontrolujeme. Povrch by mal byť už upečený, ale zároveň by sa mal
v strede trošku triasť. Po upečení vyberieme z rúry a necháme cca 5 min. chladnúť.
TIP: Potom, ako sme cheesecake 5 min. chladili, jemne nožom oddelíme cheesecake od okrajov formy, čím zabránime jeho popraskaniu pri chladení (cheesecake pri ochladzovaní trochu stráca na objeme a prípadne prilepené okraje by pri tomto zmenšovaní mohli viesť k popraskaniu).
9. Chladíme pri izbovej teplote ďalej (ideál na mriežke).
Vychladnutý cheesecake dáme do chladničky najlepšie cez noc. Z formy vyberáme,
až keď je úplne vychladený. Z chladničky ho vyberieme cca 30 min. pred
podávaním.
* * *
Ako sa u mňa často stáva, aj k tomuto receptu ma
inšpirovala „veľká“ Nigella Lawson.
Po prvýkrát som pri pečení použila cukor muscovado a musím
povedať, že som bola príjemne prekvapená „novým rozmerom“, ktorý dal
cheesecakovej zmesi. Ale nakoľko je ho ťažko zohnať a nepatrí k tým najlacnejším,
nemyslím, že ho žiaľ budem často využívať.
Ten vypadá - mňam!
OdpovedaťOdstrániťhttp://missalexy.blogspot.cz/
Aj bol veľmi mňam :) A btw - ďakujem za komentár - prvý, ktorý som dostala :)
Odstrániť