20 júla 2014

Švédska letná torta





Šľahačka, jahody, ľahučký korpus a jemný vanilkový krém - viete si predstaviť lepšiu letnú kombináciu? Recept pochádza od mojej obľúbenej Nigelly Lawson. A v zásade to je asi aj všetko, čo môžem povedať k nasledujúcemu receptu. Chuťovo absolútne ideálna a neprekonateľná kombináciu, konzistencia krému mi trošku nevyšla a krém mierne vytekal. Nakoľko torta padla za obeť hneď prvý deň, vytekanie až taký problém nebol. Možno dlhšie chladenie, alebo použitie 48% šľahačky, ktorú som nezohnala a s ktorou počíta pôvodný recept, by boli bývali zlepšili situáciu. Tak či tak, a budem sa opakovať, chuťovo je toto geniálne veľmi dobré.
Na túto tortu som sa tešila veeeľmi dlho, ale kým som prišla domov, sezóna čerstvých jahôd sa takmer skončila a musela som použiť síce domáce, ale mrazené jahody (samozrejme, že predtým som ich rozmrazila). 

Chúdence rozmrazované jahody vedľa ich čerstvých bratrancov a sesterníc
***


Budeme potrebovať:

Vanilkový/žĺtkový krém

- 2 žĺtky
- 2 PL kryštálového cukru
- 2 čl kukuričného alebo zemiakového škrobu
- 250 ml mlieko plnotučné (1 šálka)
- 1 ks cukor vanilkový / 1 čl vanilkovej arómy/esencie

***

Korpus

- 3 vajcia
- 250 g kryštálového cukru (1+ 1/4 šálky)
- 150 g hladkej múky (1 šálka)
- 90 ml vriacej vody (trošku viac ako 1/3 šálky)
- 1+1/2 čl prášok do pečiva (PDP)

***


 Na dokončenie

- 750 g jahôd
- 2 PL (alebo podľa chuti) kryštálového cukru
- 500 ml šľahačkovej smotany (2 šálky)
- 2 čl vanilkovej arómy (esencie)
-3 stužovače šľahačky

Recipe in English

Suroviny sú na tortovú (odopínateľnú) formu o priemere 20 cm.

***

Postup:

1. Pripravíme si vanilkový krém (ideál deň vopred). Kukuričný škrob (prípadne zemiakový) rozmiešame v troške mlieka. Zvyšok mlieka spolu s cukrami/cukrom a arómou, a žĺtkami dáme variť na mierny plameň. Stále miešame! Prilejeme rozmiešaný škrob... a miešame! Až do zhustnutia. Chvíľu to bude vyzerať, že sa nič nedeje, a potom to zrazu bude husté. Celý proces trvá asi 5 minút. Odstavíme a necháme chladiť.

2. Pripravíme si korpus. Rúru predhrejeme na 180°C. Pripravíme si tortovú formu (klasika - riadne vymastiť, na spodok odporúčam umiestniť papier na pečenie).

3. Vymiešame vajcia s cukrom, až kým sa nevytvorí jemná žltkastá pena (malo by to cca 2násobne zväčšiť objem). Potom opatrne za stáleho miešania prilejeme vriacu vodu. Následne jemne vmixujeme múku s PDP. Vlejeme do formy a pečieme cca 30 min. na 180°C. Prevedieme špáratlový test (ak je špáradlo čisté, korpus je hotový). Necháme chladiť na mriežke. Aj korpus odporúčam pripraviť deň vopred a cez noc ho zabalený vo fólii chladiť v chladničke.

4. A ideme zostavovať: korpus rozkrojíme 2krát pozdĺžne (použite svoju obľúbenú techniku - napr. si ho jemne po obvode nožom narežte (vytvoríte si ako keby drážky), do vzniknutých drážok dajte silnú niť a "prekrížením rúk korpus rozrežete - znie to divne, ale tak snáď ste ma pochopili :) UPOZORNENIE - s korpusom pracujte veľmi opatrne, dosť sa láme (ale ak aj budete "šikovní", ako som bola ja, dá sa to zachrániť - cez všetku tú plnku prípadne korpusové puzzle nebude vidno).

5. Vyberieme si predpripravený žĺtkový krém z chladničky a jemne ho rozmixujeme (zbavíme sa tak vzniknutej kôrky). Vyšľaháme smotanu (ako som už spomínala, pôvodný recept odporúča 48% - proste čím viac tuku, tým lepšie (to v dnešnej "fat free" dobe často nepočujete :D)) so stužovačmi a vanilkovou arómou. Jahody mierne posypeme 2-3 polievkovými lyžicami cukru (podľa vašich preferencií) cca pol hodiny pred ich použitím.

6. Tretinu šľahačky jemne vmiešame do žĺtkového (vanilkového) krému.

7. Jednu vrstvu z prekrojeného korpusu dáme na stojan. Navrstvíme naň polovicu šľahačkovo-vanilkového krému a naukladáme naň 1/3 jahôd (ja som žiaľ nemala jahody čerstvé ale len rozmrazované).

8. Prikryjeme druhou vrstvou z prekrojeného korpusu, na ktorý dáme druhú polovicu šľahačkovo-vanilkového krému a druhú tretinu jahôd.

9. Prikryjeme treťou vrstvou z prekrojeného korpusu. Na vrch dáme zvyšné 2/3 šľahačky a ozdobíme zvyškom jahôd.

Letná švédska torta - obrázok 10

Dáme chladiť minimálne na 3 hodiny. Ako môžete vidieť nižšie, mne tá plnka dosť tiekla (preto odporúčam to dôkladné chladenie), ale chuťovo bola táto torta dokonalá - padla hneď v prvý deň.


Letná švédska torta - obrázok 11


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára