17 augusta 2014

Banánovo-kokosový chlebík



Ďalší skvelý recept od Nigelly... A opäť maximálne jednoduchý a chutný. Inak myslím, že jednoduchosť Nigelliných receptov v spojení so skvelým výsledkom je to, čo ma k Nigelle najviac priťahuje . Žiadne veľké čáry-máry, a predsa výsledok stojí za to. Napríklad v prípade tohto bochníka je cesto je vláčné, "vlhké", a čím dlhšie je odstatý", tým je lepší. Nechcem prehánať, ale toto je asi najlepšie koláčové cesto, aké som kedy jedla. Veď si len pozrite ingredience.. banán, kokos, maslo... všetko moji obľúbenci.

Nigella vo svojom recepte použila sušené čerešne. Keď som tento recept robila druhykrát, nemala som čerešne a tak som použila sušené marhule. A musím sa priznažť, že s marhuľami mi cviac. Spolu s kokosom vytvorili marhule zaujímavú exotickú kombináciu.




***

Budeme potrebovať:

125 g zmäknutého masla (9 PL)
4 riadne zreté banány
150 g kryštálového cukru (3/4 šálky)
2 vajíčka
175 g polohrubej múky (1 a 1/4 šálky)
100g strúhaného kokosu (1 šálka)
100 g sušených čerešní (alebo marhúľ) (2/3 šálky)
2 ČL prášku do pečiva ("PDP")
1/2 ČL sódy bikarbóny

Recipe in English

***

POSTUP:

1. Zapneme rúru na 170°C, pripravíme formu na chlebík (klasika - vytrieme maslom alebo do nej dáme papier na pečenie). Z banánov si spravíme pyré, nasekáme marhule.

TIP: V prípade, keď pečieme v hlbších formách (tipu bábovka. biskupský chlebík, pri ktorých je väčšia šanca, že budeme pri vyberaní koláča s formou bojovať) odporúčam použiť na vymazanie plechu maslo.

2. Zmiešame si múku so sódou bikarbónou a PDP.

3. Zmixujeme maslo a cukor, po jednom primiešame vajíčka. Pridáme banánové pyré, kokos a sušené ovocie. Nakoniec jemne po troch dávkach primiešame múku s PDP a sódou. 

4. Zmes vylejeme do pripravenej formy a necháme piecť na 170°C približne 1 hod. a 15 min. Ku koncu odporúčam pravidlene kontrolovať a urobiť špáradlový test (zapichneme špáradlo približne do stredu koláča a ak je špáradlo po vytiahnutí čisté, koláč je hotový).

5. Vyberieme z rúru, necháme cca 5 min. chladnúť vo forme, potom vyberieme a chladíme na mriežke.


***

Ako som už spomínala, cesto je absolútne skvelé, vôbec nie suché a nepotrebujete litre čaju, aby vám šlo ľahšie dolu krkom :D



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára