24 decembra 2014

Perníkové muffiny s prekvapením


Keď už sú tie Vianoce, povedala som si, prečo trochu nezaexperimentovať? Vzala som preto základný recep na muffiny a spravila som z neho vianočnú variáciu. A veruže sama som bola prekvapená, ako dobre to nakoniec vypálilo.

Nakoľko sa jedná o hrnčekov recept, podotýkam, že som pracovala s 250 ml hrnčekom. Inak ak neviete, aká napr. má byť veľká  1 šálka múky - zľahka nasypte múku do šálky (t.j. múku nezatláčame), pričom múka má byť zarovnaná po okraj šálky.


Budeme potrebovať:

 2 šálky polohrubej múky (ja používam jednu šálky hladkej a jednu polohrubej)
- 1/2 šálky medu
- 1 šálka mlieka
- 1 vajce
- 6 PL oleja (rozpusteného masla)
- 3 vrchovaté čl kakaa
- 3 vrchovatá čl perníkového korenia
- 3 čl prášku do pečiva (PDP)
- 1/8 čl soli
-1 vanilkový cukor/lyžička vanilkového extraktu
- nutella, lekvár, džem, arašídová nátierka ako náplň = prekvapenie
- 100 g roztopenej čokolády 

Z týchto surovín vám vyjde 12 muffinov.

Recipe in English


***

POSTUP

1. Pripravíme si všetky suroviny vopred, čím dosiahneme, že budú mať rovnakú izbovú teplotu (vajcia vybrať min 1 hodinu pred pečením). Predhrejeme rúru na 200°C, pripravíme plech na muffiny (kto chce, vyloží si ho košíčkami).

2. Zmiešame vajíčko, med, mlieko, olej/maslo a vanilku. Med by mal byť teplejší a teda tekutý, lepšia sa bude v mlieku rozpúšťať. Obdobne maslo by malo byť tiež roztopené.

3. V druhej miske zmiešame múku, soľ, kakao, perníkové korenie a PDP.

4.  Obe hmoty jemne zmiešame... NEMIEŠAŤ príliš, len aby sa spojili ingrediencie (NEMIXOVAŤ mixérom). Cesto nemá byť jemné, či bez akýchkoľvek hrudiek. Pri zdvihnutí varešky, by malo odpadávať, nie sa "liať".

5. Hmotou naplňte košíčky približne do dvochtretín. Následne do hmoty v každom košíčku dajte asi 1 čl náplne podľa vašej voľby a túto náplň prikryte zvyškom cesta.

6. Pečte 5 minút na 200°C, potom znížte teplotu na 180°C a pečte ďalších 12 - 15 minút. Po upečení nechajte chladnúť v muffinovej forme cca 5 minút, potom muffiny povyberajte na mriežku. Keď sú už mierne vychladnuté, na každý muffin dajte čokoládovú polevu. Pri topení čokolády odporčam dať do nej 1 čl masla. Ak máte nejaké ďalšie ozdoby, kľudne ich použite.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára