V decembri nás Andrea z 4pure pozvala na výlet do Holandska. Vyzvala nás, aby sme svoje chuťové poháriky vzali na vzrušujúcu jazdu do zeme cukru a korenia upečením troch rôznych druhov holandského sladkého bochníka.
Zatiaľ som sa zúčastnila len dvoch výziev odvážnych pekárov, a obe sa skončili hrozne. Preto keď som videla tohto mesačnú výzvu, bola som odhodlaná ísť do toho.
Rozhodla som sa použiť recept (inšpirovala som sa receptom z tejto stránky), v ktorom sa používa ražná múka, a myslím, že o bola dobrá voľba. Môj ontbijtkoek je pekne vláčny, hutný a vôbec nie suchý. A na druhý deň chutí ešte lepšie ako v deň upečenia. Použila som rovnakú techniku, ako používam pri príprave muffinov, a myslím, že aj to napomohlo tomu, že chlebík nie je suchý. Chlebík je skutočne sladký a korenistý, a má v sebe čosi "dark" :) Podľa originálneho recpetu bolo treba použiť tmavú melasu, ktorú som nemala, a tak som trochu experimenovala použitím rozmixovaných hrozienok. OK, dosť bolo chvál, poďme piecť.
Budeme potrebovať:
1 šálku ražnej múky
1 šálku polohrubej múky
4 čl perníkového korenia
3 čl prášku do pečiva (1 balenie)
1 šálka mlieka
štipka soli
1/2 šálky medu
1/2 šálky hnedého cukru
1/4 šálky tmavej melasy (túto som nemala a atak som použila viac hnedého cukru (3/4 šálky namiesto 1/2 šálky) a použila som 1/4 šálky rozmixovaných hrozienok, ktoré som predtým nechala 10 inút variť, aby zmäkli)
Postup:
1. Pripravíme si všetky suroviny vopred, aby mali izbovú teplotu. Rúru predhrejeme na 200°C/400°F. Pripravíme formu.
2. Ak chte použiť trik s hrozienkami, vezmite si cca 1/4 šálky hrozienok, tie prepláchnite a nechajte cca 10 minút variť - až do zmäknutia. Následne ich rozmixujte.
2. Ak chte použiť trik s hrozienkami, vezmite si cca 1/4 šálky hrozienok, tie prepláchnite a nechajte cca 10 minút variť - až do zmäknutia. Následne ich rozmixujte.
2. Zmiešajte cukor, med (ten by mal byť skôr teplý a teda tekutý, aby sa dorbre rozpustil v mlieku), mlieko, vanilkový extrakt, a hrozienkové pyré alebo melasu.
3. V ďalšej miske zmiešajte múky, prášok do pečiva, soľ a korenie.
4. Jemne zmiešajte mokré a suché suroviny, len do vtedy, aby boli všetky suroviny navlhčené. Cieľom nie je dosiahnuť perfektne vymixovanú hmotu. Cesto by malo od varešky skôr odpadávať než sa liať.
5. Nalejte cesto do formy a pečte na 200°C/400°F asi 10 minút. Potom znížte teplotu na 170°C/325°F a pečte ďalšiu hodinu a 10 minút. Keď to už bude vyzerať, že je koláč upečený, pichnite do sredu vidličku/špáradlo a počkajte 10 sekúd. potom vytiahnite. Ak je vidlička čistá, koláč je hotový.
Ako som už písala, koláčik je korenisto-sladučký a plný chuti.
Ako som už písala, koláčik je korenisto-sladučký a plný chuti.
Your loaf looks do deliciously dark and moist!
OdpovedaťOdstrániť